ЧЕЗ се оттегля от Балканите

(Източник: Publics.bg)

ЧЕЗ премества фокуса си от Изток на Запад, съобщи Bloomberg. Най-големият производител на електроенергия в Източна Европа постепенно оттеглят операциите си на Балканите, за да може да разширят дейността си на Запад.

След похарчването на стотици милиони долари в Югоизточна Европа за предното десетилетие, ЧЕЗ променя посоката си след редица спорове с местни законодатели и регулатори. Базираната в Прага ютилити компания е в преговори за продажбата на въглищни централи и дистрибуционния си бизнес в България. В Западна Европа компанията усилено закупува вятърни електроцентрали, топлофикации и други активи, за да се конкурира с гиганти като EON и Engie.

„Преместваме фокуса си“, каза главният финансов директор на групата, Мартин Новак. „От гледна точка на нови активи компанията сега се цели във ВЕИ и определено в Централна и Западна Европа, а не в Югоизточна Европа.“

Предстоящата продажба на активите в България, коята ЧЕЗ се надява да приключи през следващите няколко месеца, ще отбележи края на бързата експанзия във възникващи пазари от Албания до Румъния и Турция при предното ръководство. Чешкото дружество, което все още произвежда по-голямата част от електроенергията си от въглища и ядрена енергия, планира да удвои печалбите си от нови източници до 2020 г., за да настигне западните си конкуренти.

Стратегията за развитие на Балканите започна да пропада в началото на сегашното десетилетие със спада на цените на едро и негативното отношение на националистически правителства към чуждестранни енергийни компании, посочва Bloomberg. Скоро след това компанията влезе в сериозни пререкания с местните регулаторни органи, тъй като Албания национализира активите й, Румъния временно отмени държавните компенсации за вятърна енергия, а България неколкократно заплаши да отнеме лиценза й след обвинения за завишаване на цените за потребителите.

Дружеството все още преговаря с потенциални купувачи, включително с чешката Енерго-Про, която подобри офертата си през септември. ЧЕЗ може да продаде и дела си от 50% в Akcez Enerji Yatirimlari AS, доставчик на електричество за 3,4 млн. души в северозападна Турция. Въпреки че няма официални оферти, компанията е отворена към оферти, каза Новак.

Междувременно, ЧЕЗ добави 35 MW наземни вятърни мощности в Германия. Също така купи девет вятърни централи във Франция, където планира да достигне до 100 MW инсталирани мощности за следващите пет години.

Промяната в стратегията на компанията съвпада с усилията на ЕС за увеличаване на енергийните цели на съюза за 30% ВЕИ в крайното потребление до 2030 г. от предишната цел от 27% по думите на Марош Шефчович от миналата седмица, припомни Bloomberg.

ЧЕЗ обмисля и отделяне на ВЕИ активите си от конвенциалната енергия подобно на RWE, която отдели зелената си електроенергия, мрежите и продажбите си на дребно в Innogy, каза Новак.