Мария Кръстева, изп. директор на АСЕП пред BloombergTV: Няма да има големи отклонения при цените на свободния пазар

Не смятам, че ще има големи отклонения от цените на свободния пазар на електроенергия, там в момента цените са по-ниски от тези на регулирания пазар, очаквам цените да се движат около досегашните. Това заяви Мария Кръстева, изпълнителен директор на Асоциация свободен енергиен пазар, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„На развитите пазари в Западна Европа либерализацията не е тема, защото това е практика отдавана. Битовите потребители не е ясно кога ще излязат на свободния пазар, делят ни години от развитите пазари.“

По думите на Мария Кръстева пазарът ще се развие, но ще отнеме време фирмите да се адаптират.

„Срокът на договорите е една от важните клаузи. Стандартният договор е за една година, но някой може да търси фиксирана цена за по-дълъг период. На свободния пазар условията могат се договарят индивидуално“, обясни гостът.

Изпълнителният директор на Асоциация свободен енергиен пазар съветва малките и средните фирми да си изберат доставчик до 10 септември, защото след този срок ще им се наложи да сключат договор с досегашния си снабдител и няма да имат възможност за индивидуално договаряне.

„300 хил. по данни на парламента са фирмите, които ще се възползват от либерализация, като по наша информация между 30 и 50 хил. вече са били на свободния пазар“, посочи Мария Кръстева. Това означава, че около 250 хил. фирми трябва да преминат през процеса в следващите месеци.

Вижте целия разговор във видеото
https://www.bloombergtv.bg/a/16-biznes-start/78962-ekspert-nyama-da-ima-golemi-otkloneniya-pri-tsenite-na-energiyata-na-svobodniya-pazar