КЗК санкционира EVN и ЧЕЗ за злоупотреба

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наказа разпределителните дружества на EVN България и ЧЕЗ България за злоупотреба с господстващо положение, което ограничава търговията по свободно договорени цени на пазара. От регулатора уточняват, че са се самосезирали по казуса след публикации в медиите и жалба от „Енерджи МТ“ срещу трите електроразпределителни дружества в страната.

Проверката обхваща и „Енерго-про Мрежи“, както и „Енерго – про Трейдинг“, става ясно още от решенията на регулатора по казуса. Търговското дружество в групата на „Енерго -про“ е извадено от анализа, защото от регулатора са установили, че то не работи с крайни клиенти, а осъществява износ и внос на електроенергия, уточняват от КЗК.

Според жалбата на „Енерджи МТ“ трите електроразпределителни дружества бавят даването на удостоверения за липса на задължения и не дават информация за товаровите профили на своите клиенти, която е необходима за регистрацията им на свободния пазар. Компанията посочва и други нарушения, които бавят излизането на потребителите от регулирания на свободния пазар, сред които например е обмен на информация в между дружествата в групите.

Засегнатите дружества обаче не приемат тези обвинения. EVN България например е категорична, че обменът на информация между дружествата в групата не е нарушение на конкуренцията, е „израз на проконкурентно поведение“ и е в интерес на потребителите.

От дружеството посочват още, че липсата на товаров профил не е препятства предоставянето на оферта, защото всеки търговец може  да предвиди този профил на базата на дейността на клиента и стари фактури.

От ЧЕЗ България пък възразяват срещу анализите на КЗК за дела им на свободния пазар. От дружеството са категорични още, че обменът на информация в рамките на една търговска група не е забранен от закона, тъй като „злоупотребата с господстващо положение винаги е едностранно поведение, насочено навън към клиентите и към конкурентите, а не навътре в групата“.

В крайна сметка КЗК не приема обясненията на дружествата. Наложени са глоби в размер на 1,9 млн. лева за EVN България Електроснабдяване и 1,8 млн. лева на електроразпределителното дружество на EVN – „Електроразпределение Юг“. За ЧЕЗ България е санкцията е съответно 1,13 млн. лева за електроснабдителното дружество (ЧЕЗ Електо) и 1,05 млн. лева за ЧЕЗ Разпределение.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

Източник: Investor.bg