Publics.bg: АСЕП до Борисов: Дефицит на предлагането от държавните централи вдига цените

По неизвестни причини е създаден дефицит по отношение на дългосрочното предлагане от страна на държавните производители на електроенергия, което постави в невъзможност да се изпълняват сключени сделки с крайни потребители. В резултат, част от търговците на електроенергия се оттеглиха от пазара, други бяха отстранени, а трети започнаха да предоговарят текущи договори. От своя страна потребителите реагират на драстичното поскъпване, с което е застрашено тяхното икономическо благосъстояние и се обявиха против. Това се казва в писмо на Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП) до премиера Бойко Борисов.

Пазарът на електроенергия има нужда от сигурност на доставките и финансово гарантиране на сделките в краткосрочен и дългосрочен план. Предвид доминантното положение на производителите от структурата на БЕХ, доставките на електроенергия могат да бъдат гарантирани единствено от държавните производители, посочват още от АСЕП.

В допълнение те посочват приетите на 13 декември промени в Закона за енергетика, което според Асоциацията е станало без всякакво обществено обсъждане и допитване до заинтересованите страни. С тях всички производители с мощност над 5 МВт са задължени да сключват сделки единствено на енергийната борса в България. Това доведе до напрежение между страните по веригата на производството, доставката и реализацията на електроенергия у нас, което е крайно нежелателно в навечерието на Европредседателството на България от 01.01.2018 г., посочват от АСЕП.

И припомнят, че напрежение между участниците на пазара е било създадено още след проведените срещи съвместно с Министерството на енергетиката и представители на Български енергиен холдинг и Българска федерация на индустриалните консуматори по повод дългосрочното обезпечаване доставките на електроенергия на свободния пазар в България, на които са били обсъдени проблемите на сектор електроенергетика и либерализацията на пазара, но не са били постигнати резултати.

АСЕП подкрепя спешна среща между всички заинтересовани страни, а именно МЕ, БЕХ, КЕВР, БФИЕК, работодателски и потребителски организации, за да се намери конструктивно решение от създалата се ситуация, се казва още в писмото.

Припомняме, че вчера от БФИЕК съобщиха, че искат спешна среща с премиера, след като стопанските потребители са започнали да получават писма от търговците за повишение на цените с 50-90% от началото на следващата година. Председателят на АСЕП Соня Кадиева коментира пред publics.bg., че процентите може да са от този порядък, само ако цените се сравняват с март 2016 г.

Линк към публикацията в PUBLICS.BG