Великобритания въвежда пределна цена за електроенергията и природния газ

На 12. октомври официално бе публикуван проектозакон, въвеждащ пределна цена за енергията на дребно във Великобритания. Въпреки че мярката се счита за най-голямата намеса в пазара от приватизацията в сектора преди 30 години, действията на правителството целят да ограничат нарастването на цените за електроенергията и природния газ за домакинствата.

По-рано министър-председателят Тереза Мей първа заговори за въвеждане на максимална цена в енергийния сектор. След нейното изявление пазарната стойност на двата основни доставчици Centrica (CNA.L) и SSE (SSE.L) намаля с около 900 милиона паунда.

Британският регулатор Ofgem ще определя пределната цена, която ще се отнася за стандартната променлива тарифа (SVTs), която се явява основната тарифа, която енергийните доставчици начисляват, ако клиентът не е избрал индивидуален план. Проектът предвижда тази мярка да бъде временна – до края на 2020 г., като след този период Регулаторът ще прецени дали да отпадне, с оглед функционирането на пазара.

Според експерти мярката обаче може да доведе до обратния ефект и в крайна сметка да повиши сметките. Новият таван ще намали стойността на най-високите тарифи, които лоялните клиенти плащат, но ще намали конкуренцията и може да изправи малките фирми, които предлагат най-ниски цени, пред фалит.

Енергийните смекти за британските домакинства са се удвоили за последните 10 години, достигайки средна стойност от около 1200 лири/година и поставяйки най-големите доставчици в полезрението на политиците. Пазарът на електроенергия във Великобритания е доминиран от т.н. „големите шест“ доставчици: – Centrica’s British Gas, SSE, Iberdrola’s Scottish Power, Innogy’s npower, E.ON и EDF Energy, които покриват около 85% от пазара на електроенергия на дребно.

Пълният текст на работния вариант може да бъде намерен на сайта на Великобританското правителство – https://www.gov.uk/government/publications/draft-domestic-gas-and-electricity-tariff-cap-bill

По материали на Reuters